Het Vlinderommetje in Zuidwolde

Natuurvereniging Zuidwolde heeft direct rondom de bebouwing van Zuidwolde een bijzondere afwisselende wandelroute van 7,5 km ontwikkeld. Dit ‘Vlinderommetje’ is vooral gericht op vlinders en bijen. De vele wilde planten en de gevarieerde omgeving zorgen ervoor dat vlinders en bijen er voedsel kunnen vinden, eitjes kunnen leggen en er een schuilplaats kunnen vinden.

Een goed beheer van de bermen is essentieel voor het behoud van de variatie aan wilde planten. Mede doordat de gemeente De Wolden hier heel bewust aan meewerkt, blijft de omgeving van Zuidwolde een geschikte plek voor bijen en vlinders. De gemeente maait de bermen bijvoorbeeld gefaseerd in plaats van alles in één keer.

De route is tot stand gekomen door samenwerking met gemeente de Wolden, Landschapsbeheer Drenthe, een aantal grondeigenaren en dankzij subsidie van TenneT.

Informatie over de route
“Het Vlinderommetje begint bij de Vlindertuin en gaat via een ecologisch beheerd landschapspark naar kleinschalig weide- en bosgebied. Vervolgens door het historische essenlandschap van Steenbergen naar het Faliebergbos en weer terug naar de Vlindertuin. De route is onderweg zeer goed aangegeven met houten paaltjes met het gele logo van het Vlinderommetje Zuidwolde. Regelmatig treft u een informatiebord aan met de bezienswaardigheden ter plekke helder uitgelegd en mooi geïllustreerd. U kunt de route, die tegen de klok in loopt, natuurlijk ook in gedeelten lopen.

 

Bekijk foto’s van Het Vlinderommetje

Bekijk het filmpje van Het Vlinderommetje Zuidwolde

 

Meer informatie