Biologische moestuinen Bovensmilde

In het dorp Bovensmilde zijn twee duurzame initiatieven die hun krachten hebben gebundeld en samenwerken aan een duurzame omgeving. Dit zijn ‘Duurzaam Bovensmilde’ en ‘De Groene Stap’. 

De Groene Stap is een initiatief van Jorn Hordijk en Olga Wijnands. De belangrijkste doelstelling van de Groene Stap is dat men dagelijks kan genieten en ervaren dat (h)eerlijke groenten niet van ver komen, maar juist lokaal en dichtbij je eigen huis te halen zijn. En dat het relatief weinig inspanning kost om dat te realiseren. Daarbij wil De Groene Stap door het zelfoogsten mensen elkaar laten ontmoeten en daardoor de leefbaarheid en gemeenschapszin in Bovensmilde bevorderen.

De biologische moestuinen van Duurzaam Bovensmilde zijn in 2013 gerealiseerd op een nog braakliggend weiland naast de Groene Stap.

Omdat er vraag was vanuit de gemeenschap naar een stukje grond waarop je als particulier je eigen groente en fruit kan verbouwen, heeft Duurzaam Bovensmilde zich ingespannen dit te realiseren. Inmiddels zijn er 17 gezinnen die een moestuintje hebben. De kavels variëren in grootte van 50 m2 tot 300 m2.

In de tuinen wordt gebruik gemaakt van combinatieteelt. Veel bloemen en kruiden tussen de groentes. Er is een bijenvolk bij de gemeenschappelijke fruitboomgaard geplaatst en er is een groot insectenhotel gemaakt. Inmiddels is er gezamenlijk een blokhut gebouwd voor iedereen te gebruiken als ontmoetingsplek.

De Groene Stap en de Tuinen van Duurzaam Bovensmilde zijn gelegen aan de Molenwijk in Bovensmilde. Naast het Meulenparkje Bovensmilde (Molenwijk 19b) Als je er langs fietst kun je het bord  ”de Groene Stap” niet missen. Als je de duiker overgaat dan loop je het rode pad langs de vogelren in. Halverwege ontdek je de ingang van de Groene Stap. Een wegwijzer op de tuin geeft de richting naar de tuinen van Duurzaam Bovensmilde aan.

Kijk ook bij het initiatief ‘Bloemweelde Bovensmilde’.